
קרפלך הם בצקניות (כיסונים) קטנות דמויי כיס העשויים מבצק תפוח אדמה ומבושלים במים רותחים. מאוד נפוצים במטבח היהודי המזרח אירופי. ישנם סוגים רבים ושונים של קרפלך ולכל משפחה וכפר יש את המתכון שלה לבצק ולמילוי. נהוג למלא במגוון מילויים כגון: גבינה, בשר וירקות או פירות ולאחר מכן לחלוט במים רותחים עד שהם צפים. הם פופולריים במגוון מטבחים ברחבי מזרח אירופה וידועים גם בשם פילמני, פירוגי, ורניקי. כאן במילוי תפו״א.
מצרכים לקרפלך:
600 גרם קמח פסטה
300 גרם מים רותחים שבושלו בהם 4-5 תפוחי אדמה בינוניים
1 ביצה L
חלמון ביצה L
15 גר' מלח
25 מ"ל שמן קנולה
למילוי תפוחי אדמה:
4-5 תפוחי אדמה מבושלים ומקולפים
2 כפות אבקת פירה
בצל גדול קצוץ
4 כפות שמן צמחי לטיגון
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
הוראות ההכנה:
הכנת הבצק:
בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את הקמח, המלח ומוסיפים בהדרגה את המים החמים .
מערבלים עד לקבלת בצק אחיד ומקררים כחמש דקות.
מערבבים בעדינות את השמן עם הביצה ומוסיפים לבצק ומערבלים עוד 10 דקות עד לקבלת בצק גמיש וחלק.
מכסים את הבצק בניילון נצמד ומקררים לפחות שעה או ללילה.
הכנת מילוי תפוחי האדמה:
מבשלים את תפוחי האדמה במים מומלחים עד לריכוך. מקלפים ומועכים לפירה.
מטגנים את הבצל על אש נמוכה עד לריכוך והשחמה.
מוסיפים את אבקת הפירה ואת הבצל לפירה ומערבבים היטב. אם צריך, ניתן להוסיף 2-3 כפות מנוזל הבישול לקבלת מרקם חלק ונעים
מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס ומקררים
הרכבת המנה:
מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומרדדים כל חלק לעובי של 2 מ"מ.
קורצים מהבצק עיגולים או צורות אחרות לפי הטעם.
ממלאים כל עיגול בצק בכף מהמילוי.
מקפלים לחצי וסוגרים היטב.
שוב מקפלים לצד ההפוך לצורת אוזן המוכרת.
בישול הכיסונים:
מבשלים את הכיסונים בסיר עם מים רותחים ומלח עד שהם צפים.
מסננים את הכיסונים ומגישים עם מרק צח או מטגנים קלות עם בצל מטוגן ומגישים עם שמנת חמוצה.
טיפים:
חשוב להשתמש בקמח פסטה איכותי לקבלת בצק חזק ואלסטי.
אם הבצק יבש מדי, להוסיף מעט מים.
אם הבצק דביק מדי, להוסיף מעט קמח.
חשוב להדק היטב את הקצוות של הכיסונים באצבעות רטובות, על מנת שלא ייפתחו בבישול.
ערכים תזונתיים למנה אחת (כ-100 גרם):
הערכים התזונתיים מבוססים על המרכיבים והכמויות המופיעים במתכון ומחושבים ע"י מערכת AI (בינה מלכותית).
(מומלץ להתייחס לערכים אלו כאל הנחיה כללית, ולא כאל נתונים מדויקים לחלוטין)
Comments